trafic

sâmbătă, 6 aprilie 2013

Ziua Mondială a Sănătăţii - 7 aprilie 2013


Ziua Mondială a Sănătăţii (World Health Day) se celebrează în fiecare an pe 7 aprilie, începând din 1950. Ea marchează ziua înfiinţării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la 7 aprilie 1948. 
Tema pentru anul 2013 este de hipertensiunea arterială, deoarece Organizaţia Mondială a Sănătăţii o consideă problemă de sănătate publică prioritară şi de supus atenţiei opiniei publice mondiale.
Obiectivele specifice ale campaniei sunt:
      creşterea gradului de conştientizare a cauzelor şi consecinţelor tensiunii arteriale;
     furnizarea informaţiilor cu privire la modul de a preveni hipertensiunea arterială şi complicaţiile asociate;
      încurajarea adulţilor să verifice tensiunea arterială şi să urmeze sfatul de medico-sanitar;

    Hipertensiunea arterială este definită ca valoarea tensiunii arteriale sistolice şi/sau diastolice, ce depăşeşte în mod constant valoarea acceptată ca fiind normală. Mulţi oameni nu ştiu că au hipertensiune arterială, deoarece nu provoacă întotdeauna simptome. Ca rezultat, aceasta duce la mai mult de nouă milioane de decese în fiecare an, inclusiv aproximativ jumătate din totalul deceselor cauzate de boli de inimă şi accident vascular cerebral.        Oamenii cu tensiune arterială crescută au, de asemenea, glicemia ridicată sau valori crescute ale colesterolului şi prezintă un risc chiar mai mare de atacuri de cord şi accident vascular cerebral. Prin urmare, este important să se facă controale periodice din sânge şi urină.
     Bolile cardiovasculare ucid mai multe persoane, lovind bogaţi şi săraci deopotrivă. Oricine poate urma câţiva paşi concreţi pentru a minimiza sansele de a dezvolta hipertensiune arterială şi consecinţele sale negative: promovarea unui stil de viaţă sănătos prin: reducerea aportului de sare la mai puţin de 5 g de sare pe zi; consumarea a cinci porţii de fructe şi legume pe zi; reducerea aportului de grăsimi saturate şi totale; evitarea consumului nociv de alcool; activitatea fizică regulată; menţinerea la o greutate normală; oprirea consumului de tutun;
Potrivit statisticilor, în 2020 boala cardiovasculară va deveni „ucigaşul numărul unu” la nivel mondial, depăşind bolile infecţioase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu