trafic

joi, 11 aprilie 2013

ZIUA MONDIALA A AVIATIEI SI A COSMONAUTICII-12 APRILIE



Iuri GagarinIn fiecare an, la 12 aprilie, se sarbatoreste ziua mondiala a aviatiei si a cosmonauticii.

Federatia Internationala a Aviatiei a hotarât ziua de 12 Aprilie ca zi internationala a aviatiei si cosmonauticii deoarece în aceasta zi, în 1961, a avut loc primul zbor al unui om în spatiu, la bordul navei VOSTOK 1.

Este vorba de sovieticul Iuri Gagarin, pe atunci în vârsta de 27 de ani.
 Zborul a durat 108 minute, iar de la bordul navei a avut loc, în direct, o transmisie televizata.

Tot în aceasta zi, dar în 1981, are loc primul zbor al nevetei spatiale Columbia, care ulterior s-a pulverizat  din motive necunoscute la 1 Februarie 2003.






 Nu putem sărbători Ziua Mondială a Aviației și Cosmonautici fără să ne amintim de românul care a pus bazele aeronauticii: Aurel Vlaicu.
Aurel Vlaicu  a studiat la facultatea Politehnică din Munchen și apoi  a revenit în țară, unde, alături de fratele său Ion  a construit primul planor. Planorul s-a ridicat de la sol în 1909 și a zburat pentru prima oară deasupra comunei românești Binținți. Sigur, astăzi comuna Binținți se numește… Aurel Vlaicu.
Primul avion construit în România s-a numit Vlaicu I.  Cu acest avion, Aurel Vlaicu a decolat în Iunie 1910 deasupra Câmpului Cotroceni. Cum se numea primul avion? Maşina de zburat cu un corp în formă de săgeată:D Atât de ingenioasă, mașina de zburat era mai grea decât aerul și totuși și se ridica deasupra tuturor. Ceva absolut incredibil la acea vreme reușea să adune ca la un adevărat spectacol personalitățile vremii în zeci de reprezentații.
Povestea lui Aurel Vlaicu este strâns legată de istoria aviației românești, dar și a aviației în general. Ne amintim de ea cu mare drag fiindcă este un bun exemplu pentru noi toți și o dovadă că românii au făcut și fac lucruri extraordinare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu