26 Aprilie este Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale.
În acest an, tema noastră este:Creativitatea – generaţia următoare
Mesajul d-lui Francis Gurry, Director General al OMPI
Creativitatea este o trăsătură comună întregii umanităţi.
Oricine am fi, oriunde am trăi şi în orice condiţii, toţi avem capacitatea de a crea. Iar această creativitate şi inventivitate umană este în măsură să amelioreze calitatea vieţii noastre, în toate domeniile: de la asistenţa medicală până la transport, comunicaţii sau divertisment. Scopul proprietăţii intelectuale este de a promova condiţiile care permit creativităţii şi capacităţii de inovare să dea roade la scară planetară.
Felul în care umanitatea se exprimă creativ s-a schimbat profund în ultimii 30 de ani. Oamenii creează astăzi în moduri din ce în ce mai interesante. Asistăm la explozia conţinuturilor generate de utilizator şi la acest fenomen al creaţiei colective la care participă un număr uriaş de oameni prin platforme de externalizare a activităţilor către grupuri largi, numite platforme de „crowdsourcing”, sau prin platforme de inovare deschisă. Această colaborare creativă deschide umanităţii noi perspective extraordinare.
Ce va aduce generaţia umătoare?
Chiar dacă viitorul este greu de prevăzut, ceea ce ştim precis este faptul că ritmul schimbării se accelerează cu fiecare nouă generaţie. Şi acum ne aflăm în faţa unei întregi game de noi tehnologii capabile să schimbe fundamental modul în care trăim. Este o schimbare care se apropie cu paşi repezi. Generaţia următoare intră în scenă de mâine.
Evoluţiile următoare din domeniul ştiinţelor vieţii, de pildă, ne pot schimba viaţa. Tehnologia informaţiei, biologia moleculară, medicina regenerativă şi chiar noi tehnologii ca imprimantele 3D concură pentru a genera posibilităţi extraordinare.
Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale este un prilej de reflecţie asupra rolului proprietăţii intelectuale într-o lume aflată în schimbare. Eu cred că există un geniu al proprietăţii intelectuale. Rolul său este de a încuraja investiţia în cercetare-dezvoltare, în inovare, în creaţia şi producţia culturală.
Cum se poate face acest lucru? Prin crearea unui mecanism care să permită cumpărarea, vânzarea şi partajarea accesului la beneficiile inovării şi ale creaţiei culturale. Adevărata provocare este de a asigura condiţii de acces corecte şi echilibrate, pentru cât mai multă lume, şi de a crea în acest fel o societate globală creativă, realmente dinamică, în care generaţia următoare să poată înflori.
Tinerii au o capacitate de a visa care o depăşeşte cu mult pe a celor mai în vârstă. Ei sunt viitorul. De aceea, cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale, mesajul meu pentru generaţia următoare este acesta: continuaţi să creaţi, continuaţi să inovaţi! Şi continuaţi să reflectaţi asupra rolului proprietăţii intelectuale în gestionarea viitoare a creativităţii şi inovării în societate!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu