trafic

joi, 28 martie 2013

31 martie:Nichita Stanescu 80

Pe 31 martie se înplinesc 80 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu, motiv pentru care instituţiile culturale din România şi din străinătate organizează expoziţii de poezie şi de fotografie, dezbateri şi sesiuni de lectură în amintirea poetului. 
 O expoziţie omagială va avea loc  la sediul ICR, începând cu 29 martie, în parteneriat cu MNLR şi Radio România Cultural. „80 de ani de la naşterea poetului Nichita Stănescu“ va fi vernisată vineri, de la ora 17.00, cu participarea lui Andrei Marga, preşedintele ICR, artistul plastic Mircia Dumitrescu, Lucian Chişu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, Ioan Cristescu, curatorul expoziţiei, şi Horia Gârbea, vicepreşedinte al ICR.    Studenţii de la actorie organizează, de asemenea, un spectacol în cinstea poetului Nichita Stănescu. Duminică seară, de la ora 19.00, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ lansează o invitaţie la spectacolul „Suntem ceea ce iubim“.  
  De asemenea, postul de televiziune TVR 2 prezintă, tot duminică, de la 18.10, programul „Din dragoste pentru Nichita“, care va fi moderat de Daniela Zeca-Buzura şi îi va avea ca invitaţi pe Mircia Dumitrescu (artist vizual), academicianul Eugen Simion (critic literar) şi Corneliu Medvedov (cineast).  
  Totodată, Institutul Cultural Român organizează o acţiune sincronizată, la nivelul întregii reţele de institute, pentru promovarea poetului Nichita Stănescu. Expoziţii de fotografie şi poezie (cuprinzând lucrări ale poetului traduse în limbile engleză, germană, franceză, spaniolă, turcă, maghiară, portugheză, suedeză, polonă, italiană, ebraică) vor fi organizate în reţeaua institutelor din străinătate în perioada 27 martie – 27 aprilie 2013.   
 La ICR Londra, cei 80 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu sunt sărbătoriţi printr-un eveniment despre viaţa şi opera poetului, cu participarea lui Peter Jay, traducătorul şi principalul editor al poetului în Marea Britanie, şi a binecunoscutei actriţe Anamaria Marinca. Cei doi vor vorbi şi despre influenţa pe care acesta a exercitat-o asupra altor scriitori şi asupra publicului, receptarea lui în Marea Britanie şi, desigur, vor citi poeme şi texte mai puţin cunoscute ale marelui poet. De altfel, numeroase volume ale poetului român au fost traduse, începând din 1975 până în prezent, în Marea Britanie.   
 La ICR Viena se va organiza, de asemenea, o seară literară în cinstea poetului. Programul cuprinde o prelegere despre viaţa şi opera poetului susţinută de Florin Oprescu, lector la Institutul de Romanistică al Universităţii din Viena, lecturi in limba română cu Rodica Guja, membră a comunităţii de expaţi din Viena, precum şi recitări ale poeziilor stănesciene în limba germană cu actriţa vieneză Katharina Stemberger.  
  O expoziţie omagială va putea fi urmărită şi la ICR Bruxelles, între 2 şi 26 aprilie, cu numele „Sunt un om viu“, după un poem scris de Nichita Stănescu în 1964. La vernisaj, studenţii care învaţă limba română la cursurile organizate de ICR Bruxelles vor citi poemele lui Nichita Stănescu traduse în limbile lor materne, respectiv franceză, engleză, germană, italiană, neerlandeză şi spaniolă. De asemenea, poetul Andrei Corescu va prezenta publicului în premieră propriile traduceri în franceză ale câtorva poeme de Nichita Stănescu, precum şi lirica proprie.   
 Tot în rândul evenimentelor dedicate marelui poet Nichita Stănescu se numără şi vernisarea expoziţiei omagiale la ICR Lisabona, pe 2 aprilie, de la 18.30, simultan cu filialele ICR din ţară şi din străinătate. Expoziţia de la sediul ICR Lisabona se compune din panouri cu versuri ale poetului traduse în portugheză de Caetano Waldrigues Galindo, Daniel Falkemback Ribeiro şi João Monteiro, la care se adaugă alte traduceri în limbile franceză şi engleză. Vernisajul va fi completat de recitarea în portugheză a poemelor. Recitările şi vizionarea expoziţiei vor fi însoţite în ziua vernisajului de un fundal sonor constituit din piese muzicale pe versuri ale marelui poet.
Institutul Cultural Român Filiala Oltenia-Gorj îi invită pe târgujieni sâmbătă, 30 martie 2013, ora 11,00, la sediul din incinta Casei Grigore Iunian, B-dul Republicii, nr.1, Târgu Jiu, pentru a participa la manifestările culturale generate de aniversarea a 80 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu.
Programul va debuta sub semnul conferinţelor publice (Zenovie Cârlugea, „Mihai Eminescu în viziunea lui Nichita Stănescu”, Ion Popescu Brădiceni, „Poezia lui Nichita Stănescu”, Ion Trancău), urmate de lansări de reviste: „Fără pricină” – număr festiv închinat lui Nichita Stănescu (realizator George Drăghescu) şi „Portal Măiastra”, nr.1/2013. Evenimentul se va încheia cu un recital din poezia lui Nichita Stănescu, susţinut de elevi ai colegiilor târgujiene.
Moderatorii evenimentului vor fi Ion Cepoi, directorul ICR Oltenia-Gorj, și Marinela Pîrvulescu, director adjunct ICR Oltenia-Gorj.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu