trafic

duminică, 15 septembrie 2013

16 septembrie:„Ziua Europeană de Prim Ajutor"

Ziua de 16 septembrie, a fost desemnată, în anul 2000, de către forurile coordonatoare ale Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, „Ziua Europeană de Prim Ajutor". Decizia a fost luată pentru a atrage atenţia, prin manifestările organizate, asupra importanţei cunoaşterii regulilor de acordare a primului ajutor în acţiunile de salvare a persoanelor aflate în primejdie.


Milioane de persoane sunt rănite sau ucise anual de leziuni pentru că nu s-a acordat primul ajutor la timp sau s-a intervenit inadecvat. Luarea unor măsuri imediate şi aplicarea tehnicilor corespunzătoare de prim ajutor pot reduce considerabil numărul de decese. Pentru a marca Ziua Mondială de Prim Ajutor, majoritatea filialelor Crucii Roşii Române din ţară vor organiza sâmbătă exerciţii de simulare a unor accidente sau situaţii ce pot provoca victime
Fapte şi cifre:
* Accidentele rutiere sunt principala cauză de deces în rândul tinerilor cu vârsta între 15 şi 29 ani şi a doua cauză de deces pentru cei cu vârsta de la 5 la 14 ani. În jur de 1,24 milioane de oameni din întreaga lume sunt ucişi în accidente rutiere în fiecare an. Între 20 şi 50 de milioane de persoane sunt rănite sau devin invalide în fiecare an ca urmare a accidentelor rutiere.
* 92% din decesele din lume, ce se întâmplă pe şosele, apar în ţările cu venituri mici şi cu venituri medii. Jumătate din cei care mor pe şosele sunt “utilizatori vulnerabili ai drumurilor”: pietoni, biciclişti şi motociclişti.
* Se estimează că accidentele rutiere pot conduce la moartea a aproximativ 1,9 milioane de oameni anual până în 2020.

* Tratarea leziunilor cauzate de accidente rutiere presupune costuri economice substanţiale în fiecare ţară, estimate între 1 şi 3% din Produsul Intern Brut, ajungând la un total de mai mult de 500 de miliarde de dolari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu