trafic

luni, 23 iunie 2014

24 iunie-Sanzienele


Dragaica, Sanzienele in traditia populara
In calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscuta sub denumirea de Sanziene sau Dragaica.
Desi sunt asociate sarbatorii crestine a Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul si a Aducerii Moastelor Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, Sanzienele isi au originea intr-un stravechi cult solar. Denumirea este preluata probabil, de la Sancta Diana, zeita silvestra. Sanzienele erau considerate, inca din vremea lui Cantemir, ca reprezentari fitomorfe (Florile de Sanziene) si divinitati antropomorfe. In credinta populara, Sanzienele erau considerate a fi niste femei frumoase, niste adevarate preotese ale soarelui, divinitati nocturne ascunse prin padurile intunecate, neumblate de om.
Nu este exclus ca in vremuri indepartate populatia din munti sa se fi intalnit la momentele solstitiale (Sanzienele) sau echinoctiale pentru a savarsi ritualuri inchinate Soarelui. Megalitii din Muntii Calimani pe care s-au descoperit insemne solare (rozete, soarele antropomorfizat), pot fi marturii in acest sens.
Conform traditiei, Sanzienele plutesc in aer sau umbla pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie, canta si danseaza, impart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile casatorite, inmultesc animalele si pasarile, umplu de leac si miros florile si tamaduiesc bolile si suferintele oamenilor.
Spre deosebire de Rusalii, care sunt reprezentari fantastice aducatoare de rele, Sanzienele sunt zane bune. Dar ele pot deveni si forte daunatoare, lovindu-i pe cei pacatosi cu "lantul Sanzienelor", pot starni din senin si vijelii, pot aduce grindina, lasand campul fara de rod si florile fara de leac.
In ajunul sau in ziua de Sanziene se intalneau practici si obiceiuri de divinatie, de aflare a ursitei si a norocului in gospodarie.

In dimineata de Sanziene inainte de rasaritul soarelui oamenii strangeau buchete de Sanziene pe care le impleteau in coronite si le aruncau pe acoperisul caselor. Se considera ca omul va trai mult in cazul in care coronita ramanea pe casa sau, dimpotriva ca va muri repede, atunci cand coronita aluneca spre marginea acoperisului sau cadea de pe acoperis.
Fetele strangeau flori de Sanziene pentru a le pune sub perna, in noaptea premergatoare sarbatoarii, in credinta ca isi vor visa ursitul. In unele zone fetele isi faceau coronite din Sanziene pe care le lasau peste noapte in gradini sau in locuri curate. Daca dimineata gaseau coronitele pline de roua, era semn sigur de maritis in vara care incepea.

Gospodarii incercau sa afle care le va fi norocul la animale, tot cu ajutorul florilor de Sanziene, in seara din ajunul sarbatorii agatau cununi de Sanziene la coltul casei orientat catre rasarit si daca, a doua zi, in coronite erau prinse par de la anumite animale, sau puf / pene de la pasari considerau ca anul va fi bun mai ales pentru acestea.
Florile culese in ziua de Sanziene prinse in coronite sau legate in forma de cruce, erau duse la biserica pentru a fi sfintite si erau pastrate, apoi, pentru diverse practici magice.

Sarbatoarea Sanzienelor care marcheaza mijlocul verii, era considerata si momentul optim pentru culegerea plantelor de leac.
Tot acum se faceau previziuni meteorologice: in functie de momentul in care rasarea Constelatia Gainusei, se determina perioada prielnica pentru semanatul graului de toamna.

Sarbatoarea Sanzienelor mai este cunoscuta in popor si sub denumirea de Amutitul Cucului. Se crede ca daca cucul inceteaza sa cante inainte de Sanziene, inseamna ca vara va fi secetoasa.
Pentru a fi sanatosi si avea spor in munca, in acest moment de inceput al secerisului, oamenii se incingeau peste sale cu tulpini de cicoare.
Pentru a fi placute feciorilor, fetele se spalau pe cap, in aceasta zi cu fiertura de iarba mare. Pentru a scapa de boli, fetele si nevestele se scaldau ritual in ape curgatoare iar pentru a se umple de fertilitate, femeile se tavaleau dezbracate in roua, dimineata, inainte de rasaritul Soarelui.
Pentru alungarea spiritelor malefice se aprindeau focuri in care se aruncau substante puternic mirositoare, se buciuma si se striga in jurul focurilor.
In unele sate din sud-vestul Bucovinei, putea fi intalnit, cu ani in urma, obiceiul "boului instrutat". In cadrul ceremonialului, masca taurina murea si renastea simbolic la acest inceput de timp calendaristic.
Pentru pomenirea mortilor se fac pomeni imbelsugate si se pun flori mirositoare pe morminte.

De Sanziene au loc balciuri si iarmaroace. Acestea erau in trecut un bun prilej pentru intalnirea tinerilor in vederea casatoriei. Printre cele mai renumite targuri se numara cele de la Buzau, Focsani, Campulung Muscel, Buda, din judetul Vrancea, Ipatesti, judetul Olt, Pitesti, Carbunesti, judetul Olt, Giurgeni, judetul Ialomita, Brosteni, judetul Mehedinti) si, cel mai cunoscut, Targul de Fete de pe Muntele Gaina.

miercuri, 11 iunie 2014

POSDRU-„Conectează-te la viitor cu Alumni!”


„Conectează-te la viitor cu Alumni!”

Începând cu luna mai 2014, Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara și S.C. Tangible Corporation S.R.L., București derulează proiectul cofinanţat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Imbunătățirea programelor universitare de studii în domeniile Administrării afacerilor, Contabilității și Științelor juridice prin consultarea alumni”.
Proiectul se încadrează în Axa prioritară 1 „Educația si formarea profesională în sprijinul creșterii economice si dezvoltării societății bazate pe cunoaștere”, Domeniul major de intervenție 1.2 ”Calitate în învățământul superior”.
Sub sloganul „Conectează-te la viitor cu Alumni!” obiectivul general al proiectului este de consolidare a cooperării între mediul universitar și mediul de afaceri prin intermediul alumni pentru o mai bună corelare a învățământului superior cu piața muncii prin îmbunătățirea/adaptarea programelor de studii, respectiv dezvoltarea/adaptarea curriculumul-ui universitar.

Avem plăcerea de a vă invita să participaţi la Conferinţa organizată cu prilejul lansării proiectului care se va desfăşura în data de 12 iunie 2014, ora 9:30, în Amfiteatrul A 016 al Facultăţii de Inginerie din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, str. Calea Eroilor, nr. 30.  

sâmbătă, 10 mai 2014

10 mai-Ziua REGELUI



Pînă în 1947, ziua na­ţională a României s-a serbat la data de 10 mai.


După abdicarea domnului Unirii, Alexandru Ioan Cuza, elitele locale şi-au dorit ca ţara să fie condusă de un prinţ străin, iar vrerea le-a fost împlinită. După o călătorie plină de aventuri, în care a fost însoţit de Ion C. Brătianu, prinţul de origine germană Carol de Hohenzollern-Sigmaringen îşi făcea intrarea în Bucureşti la 10 mai 1866. În aceeaşi zi, la Mitropolie, a fost întronat principe al României.

Viitorul şef al statului român a intrat în ţară pe la Turnu Severin, ajungînd în Bucureşti în dimineaţa zilei de 10 mai. Era începutul monarhiei constituţionale la români. În ciuda începuturilor nesigure (Carol a fost la un pas de abdicare – n.n.), monarhia a reuşit să se im­pună în viaţa românilor şi să reziste opt decenii. 10 mai a devenit o dată-simbol, evenimente faste din istoria românilor, dar şi din cea a Casei Regale fiind automat asociate zilei de 10 mai. Sub lunga domnie a primului rege al românilor, Principatele s-au eliberat de vasalitatea formală prestată Imperiului Otoman. În mod simbolic, independenţa a fost proclamată la 10 mai 1877. Armata Română a defilat victorioasă pe Podul Mogoşoaiei (Calea Victoriei azi), locul în care, în urmă cu unsprezece ani, intrase în Bucureşti şi principele Carol. În 1881, la aceeaşi dată, statul român s-a proclamat regat, Carol I şi Elisabeta pri­mind din partea Parlamentului coroane din oţel şi respectiv aur.
 CU GHIRLANDE ŞI TOR­ŢE. În Bucureşti, an de an, festi­vităţile de 10 mai se derulau după acelaşi program, avînd ca spaţiu de desfăşurare Podul Mogoşoaiei (devenit Calea Victoriei după Războiul de Independenţă), Piaţa Palatului Regal (acum Piaţa Re­vo­luţiei), Palatul Cotroceni şi Aleea Patriarhiei. Pretutindeni în această zonă, se arborau drapele tricolore, iar balcoanele se împodobeau cu ghirlande de stejar, covoare şi flori. În vitrinele prăvăliilor se aşezau portretele suveranilor şi tricolorul. Arterele principale erau inundate de oameni, de multe ori sosiţi din provincie pentru a-l vedea pe “vodă”. Membrii Casei Regale, însoţiţi de politicienii de rang înalt traversau oraşul dinspre Palatul Regal spre Patriarhia Română în caleşti şi automobile. Aici începeau propriu-zis festivităţile, prin oficierea unui Te Deum. În curtea Patriarhiei, invitaţii erau întîmpinaţi de o companie de onoare formată din Regimentul de vînători şi de fanfara militară. Din pridvorul bisericii, înaltele “feţe regeşti” erau preluate de membrii guvernului şi parlamentari. Servi­ciul religios era oficiat de un sobor de preoţi alcătuit din patriarh, mitropoliţi şi episcopi. Slujbe aveau loc şi în catedralele catolice şi sinagogi. În Piaţa Victoriei se amenaja un pavilion regal şi tribune încăpătoare pentru oficialităţi şi pu­blic, zona fiind delimitată cu cordoane şi păzită de trupe de jandarmi. După-amiaza, la Teatrul Naţional se desfăşura un program artistic, unde performau actorii de seamă ai vremii. Seara, edilii iluminau instituţiile publice, iar “retragerea cu torţe” prelungea atmosfera săr­bă­torească pînă în miezul nopţii.

ÎN PRAGUL RĂZBOIULUI. În 1939, oficialităţile au serbat în aceeaşi zi centenarul naşterii Regelui Carol I, ziua Regalităţii şi a Independenţei. Ce prilej minunat pentru Carol al II-lea, în aceeaşi măsură voievodul culturii, dar şi al uniformelor înzorzonate şi paradelor militare zgomotoase! Celebrarea evenimentului a început cu două zile mai devreme. Regele Carol al II-lea şi fiul său Marele Voievod Mihai s-au deplasat la Turnu-Severin, unde au dezvelit lespedea comemorativă pe locul unde Carol I a pus piciorul, pentru prima dată, pe pămînt românesc. În seara aceleiaşi zile, la Bucureşti, în sala tronului de la Palatul Regal, s-au sfinţit noile drapele ale unităţilor militare.
La 10 mai, într-o Europă pe picior de război, autorităţile au hotărît organizarea unei parade militare – demonstraţie de forţă a Armatei Române. În zorii zilei, 21 de lovituri de tun au trezit populaţia Bucu­reştiului. Începînd cu ora opt, în faţa Palatului Cotroceni, oamenii şi-au ocupat locurile din tribună, aşteptînd sosirea Suveranului. La ora zece, în sunet de fanfară a apărut şi Regele. După raportul generalului Arge­şeanu, comandantul Corpului II de Armată, a urmat serviciul divin, apoi decorarea soldaţilor cu medalia comemorativă “Regele Carol I”. Cores­pondentul oficiosului Frontului Renaşterii Naţionale (partidul unic înfiinţat de Carol al II-lea), “România”, relata astfel de la faţa lo­cului: “O dată cu intonarea Imnului Regal, uralele voiniceşti salută pe Supremul Comandant şi această încîntătoare muzică de glasuri şi alămuri trec în cadenţă perfect sincronizată, de la unitate la unitate, cu cîteva clipe înainte de a primi pe Vodă şi suita”. Pe trei şiruri au defilat cavalerii ordinului Mihai Viteazu, asociaţiile de veterani, premilitarii, ofiţerii şcolii Superioare de Război, Garda Palatului, brigăzile de grăniceri, unităţile de artilerişti, pompierii. Bună să defileze la festi­vi­tăţi, aceeaşi armată română avea să se retragă din Basarabia peste nici un an, fără să tragă un foc. În fi­nal, membrii Casei Regale au plecat spre Palat, unde au avut invitaţi pe primul-ministru, miniştrii Apărării Naţionale, Înzestrării Armatei, al Aerului şi Marinei, subsecretarul de stat al Apărării Naţionale şi comandanţii de mari unităţi din garnizoana Bucureşti. În Piaţa Palatului Regal, cu acea ocazie, s-a inaugurat statuia ecvestră a “Regelui Întemeie­tor”, creaţie a sculptorului croat Ivan Mestrovici, prin faţa căreia au defilat membrii FRN, îmbrăcaţi în uniforme albastre de partid. În timpul regimului comunist (1948) a fost dată jos de pe soclu şi topită.
În zilele noastre edificiul îşi trăieşte însă a doua existenţă, devenind totodată motiv de sfadă între Primărie şi Ministerul Culturii. Cele două instituţii nu s-au pus de acord în privinţa locului de amplasare a statuii, oscilînd între Piaţa Victoriei şi Piaţa Revoluţiei. Pînă una-alta s-a ales ultima variantă. Sculptorul Florin Codre a înălţat o machetă din ipsos între Muzeul Naţional de Artă al României şi Biblioteca Universitară, aşteptînd verdictul autorităţilor şi al cetăţenilor, invitaţi să-şi exprime pe internet părerile despre amplasamentul statuii. Mai nou, scandalul s-a extins, urmaşii artistului croat acuzându-l pe Codre de plagiat.
ULTIMUL 10 MAI. “10 mai va fi sărbătorit într-un cadru sobru”, anunţa prin comunicat, cu trei zile înaintea evenimentului, mareşala­tul Curţii Regale în 1947. Printre motivele oficiale, Casa Regală invoca lipsurile mari cu care se confrunta populaţia ţării, chinuită de secetă şi de urmările războiului. În capitala ţării festivitatea a durat o oră, con­stînd din oficierea unui Te Deum la Patriarhie şi defilarea unui es­cadron din regimentul de gardă. La festivităţi au participat membrii Casei Regale, ai guvernului român, ai Comisiei Aliate de Control, diplomaţi străini şi ataşaţi militari. Re­­gele Mihai I a marcat totuşi evenimentul, înmînînd ordinul “Coroana României” unor membri ai guvernului. Au fost decoraţi, printre alţii, profesorul Traian Săvulescu, ge­neralul Lascăr, istoricul Constantin Daicoviciu şi... Chivu Stoica, la acea dată, director general al CFR. La rîndul său, Harry Truman, preşedintele american, l-a decorat pe suve­ran cu ordinul “Legiunea de Merit” pentru “îndeplinirea de servicii excepţionale cauzei Naţiunilor Unite în lupta lor împotriva Germaniei hitleriste”. În schimb, cu o zi în urmă, autorităţile sărbătoriseră cu fast “Ziua Victoriei”, în cinstea forţelor ce elibera­seră ţara “de sub jugul fascist”. Ce­re­moniile au avut loc la Mo­nu­mentul Eroului Sovietic, la monu­men­tul Eroului Necunoscut, la Ateneu. La final, în sala de marmu­ră a Cercului Militar Naţional, Re­ge­le Mihai I i-a decorat pe ma­reşalul Tolbuhin, generalii Susaikov şi Timofeev. Diferenţa dintre celebrarea, mai modestă, a zilei monarhiei şi cea a Victoriei reflecta o realitate: monarhia română intrase într-un con de umbră.




miercuri, 30 aprilie 2014

1 Mai

În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă

Reducerea normei orare zilnice de lucru stă la originea semnificației zilei de 1 mai, de sărbătoare internațională a lucrătorilor. În anul 1872, circa 100 de mii de lucrători din New York, majoritatea din industria construcțiilor, au demonstrat, cerând reducerea timpului de lucru la 8 ore.
Data de 1 mai apare, pentru prima dată, în legătură cu întrunirea, din anul 1886, a Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canadei (precursoarea Federației Americane a Muncii). George Edmonston, fondatorul Uniunii Dulgherilor și Tâmplarilor a inițiat introducerea unei rezoluții care stipula ca: „8 ore să constituie ziua legală de muncă de la, și după 1 mai 1886”, sugerându-se organizațiilor muncitorești respectarea acesteia.
1 mai a devenit, în aproape toată lumea, Ziua Internațională a Muncii. Există și excepții, de exemplu AustraliaElveția și Statele Unite, unde 1 mai nu este o sărbătoare oficială. În majoritatea țărilor vest europene, ziua de 1 mai este zi liberă
În Germania, 1 mai este zi liberă. Se poartă la butonieră o panglică roșie, în amintirea lui 1 mai 1890, când, în pofida interdicției manifestațiilor de către Sozialistengesetz, militanții Internaționalei au convenit să se întâlnească în parcuri purtând o astfel de panglică. Intrată în uitare în Germania de Vest, ea a fost mare sărbătoare în Republica Democrată Germană.
În România această zi a fost sărbătorită pentru prima dată de către mișcarea socialistă în 1890. În perioada regimului comunist, de 1 mai autoritățile organizau manifestații uriașe pe marile bulevarde. Coloane de oameni, în ținute festive, scandau lozinci și purtau pancarte uriașe. După 1990, importanța propagandistică a zilei a fost minimalizată, dar oamenii se bucură de acest eveniment, sărbătorindu-l în aer liber, la iarbă verde, la mare ori la munte. În 2003, pentru prima oară în istoria postdecembristă, o confederație sindicală (Blocul Național Sindical) a încercat organizarea unei adunări populare, cu mici, bere și muzică, pentru a serba acestă zi. Criticile nu au lipsit, la fel nici acuzațiile de simpatie pro-comunistă, amintirea propagandei PCR fiind încă vie în conștiința populației.


marți, 22 aprilie 2014

23 aprilie -Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor

Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor, instituită din 1996 la iniţiativa UNESCO, marchează moartea, la 23 aprilie 1616, a trei mari scriitori ai lumii: William Shakespeare, Miguel de Cervantes, respectiv Inca Garcilaso de la Vega, scriitor peruan de origine spaniolă. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naştere a multor oameni care au slujit peniţa, cum ar fi Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejía Vallejo.
Consiliul general al UNESCO a hotărât, în 1995, decretarea Zilei Mondiale a Cărţii şi a Dreptului de Autor la 23 aprilie, pentru a marca simbolic naşterea şi moartea acestor scriitori şi totodată pentru a încuraja lectura, un fenomen în scădere dramatică. Prima Zi Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor a fost marcată la 23 aprilie 1996.
Iniţiativa instituirii acestei zile aparţine Spaniei, unde anual, la 23 aprilie, are loc Festivalul Trandafirilor, manifestare dedicată Sfântului Gheorghe (Sfântul Jordi) şi comemorării scriitorilor Miguel de Cervantes şi William Shakespeare.

Încă din Evul Mediu, în această zi fetele şi femeile primesc flori, iar bărbaţii - cărţi. Obiceiul oferirii cărţilor a fost practicat abia după 1616, anul în care au murit Miguel de Cervantes şi William Shakespeare.

Din 1996, la 23 aprilie, în aproape toate ţările lumii sunt organizate expoziţii de carte, lecturi publice şi o serie de manifestări menite să încurajeze şi să popularizeze lectura, o activitate supusă unor provocări, în condiţiile dezvoltării rapide televiziunii, internetului, jocurilor electronice şi a altor mijloace moderne de informare şi de divertisment.






22 aprilie-Ziua Pamantului


      
În fiecare an, ziua de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Această mișcare s-a născut în SUA într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care înăbușirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenți împotriva războiului din Cambodgia, ”Masacrul din 4 mai”, apariția fibrelor optice, succesul melodiei „Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formației Beatles, moartea lui Jimmy Hendrix, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea orașului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze și fum, considerată ”semn al prosperității”. Despre mediul înconjurător a început să se vorbească din ce în ce mai des
.                               
Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care il arată față de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri. După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.
                         

Potrivit reprezentanţilor APM, pe lângă marcarea Zilei Pământului, această acţiune are drept scop stabilizarea terenului din zona afectată de alunecări de pământ, îmbunătăţirea calităţii aerului şi diminuarea efectului de seră responsabil de schimbările climatice.