trafic

marți, 1 octombrie 2013

5 octombrie Ziua Mondiala a Educatiei





Definita de Nelson Mandela ca cea mai puternica arma capabila sa schimbe lumea, educatia este omagiata, prin Ziua ei Mondiala.
La 5 octombrie 1966, cu ocazia Conferintei Interguvernamentale speciale tinute la Paris, cu participarea OIM si UNESCO, a fost adoptata Recomandarea privind statutul cadrului didactic. Aceasta a devenit unul dintre cele mai importante instrumente internationale menite sa aduca imbunatatiri profesiei de dascal.

De atunci, s-a hotarat ca data de 5 octombrie sa fie dedicata cadrelor didactice, pentru a li se da reputatia pe care o merita, pentru a sensibiliza intreaga lume, tinandu-se cont de rolul esential pe care-l joaca dascalii, in formarea de noi si noi generatii.

Pentru ca, la ora actuala, 69 de milioane de copii sunt inca lipsiti de educatie si 774 de milioane de adulti nu stiu nici sa citeasca, nici sa scrie, Organizatia Internationala a Muncii si UNESCO cer conducatorilor tuturor statelor sa ia masuri fata de aceste cifre alarmante, potrivit Cyber Mag.

Iar acest lucru nu este posibil decat prin repunerea dascalului la valoarea de altadata. Pentru ca profesorii nu sunt doar simpli instructori. Ei dezvolta capacitatile copiilor, le imbogatesc cultura, ii ajuta sa-si construiasca un drum in viata, ii ghideaza si-i stimuleaza permanent, contribuind la dezvoltarea lor personala.

Sarcina este destul de dificila pentru fiecare educator, dar acesta isi indeplineste misiunea primordiala; insuflarea la elevi a valorilor fundamentale (dialogul, pacea, toleranta, egalitatea, respectul).

A nu se uita, de asemenea, ca dupa ce au petrecut ani buni pe bancile scolii elevii ajung cetatenii care vor decide soarta lumii. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu