Ziua Internationala a Fetelor este sarbatorita anual la 11 octombrie, incepand din 2012
La sfarsitul anului 2011, Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) a adoptat rezolutia prin care a proclamat Ziua Internationala a Fetelor pe 11 octombrie.
Potrivit organizatiei internationale pentru drepturile copiilor Plan, care a derulat o campanie pentru proclamarea acestei zile, fetele reprezinta un grup supus unei duble discriminari, atat pe baza de varsta, cat si de sex, Ziua Internationala a Fetelor urmand sa promoveze drepturile acestora in urmatoarele decenii.
Tema aleasa pentru prima Zi Internationala a Fetelor este combaterea casatoriilor cu minore in tarile aflate in curs de dezvoltare, unde aproximativ una din trei fete este maritata inainte de a implini 18 ani.
Totodata, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 14% dintre fetele din tarile in curs de dezvoltare sunt maritate chiar inainte de a implini 15 ani.
Aceste casatorii reprezinta un factor de risc pentru sanatatea acestor fete, care nasc prematur, si, mai mult, perpetueaza precaritatea educatiei si saracia.
Potrivit care.org, numarul minorelor maritate se ridica, in toata lumea, la 60 de milioane, dintre care 15 milioane au fost constranse sa se casatoreasca la varste cuprinse intre 10 si 14 ani.
Zilnic, aproximativ 25.000 de fete sunt, practic, obligate sa se marite, fiind astfel expuse unui risc de doua ori mai mare de a fi batute de soti si unuia sporit de a contacta HIV si alte boli, avand totodata sanse mai mici de a termina scoala.
Sarcina reprezinta cel mai mare risc in randul acestei categorii, cauzand 50.000 de decese anual in randul populatiei feminine de 15 - 19 ani din tarile in curs de dezvoltare.
Acestui risc sunt insa expuse si cele din grupa de varsta 10 - 14 ani.
Numarul fetelor casatorite inainte de a implini 15 ani este estimat sa ajunga la 50 de milioane pana in 2020 si la 100 de milioane pana in 2030, daca va continua ritmul actual, potrivit Fondului ONU pentru Populatie (UNFPA), citat de independent.co.uk.
"Este vorba despre aranjarea unor casatorii cu copii care nici macar nu inteleg ce inseamna sa fii casatorit sau sa fii adult. Fetelor li se fura copilaria. Fac copii inainte sa fie pregatite si avem de-a face cu saracie in randul mai multor generatii. Trebuie sa oprim acest cerc vicios", a declarat Babatunde Osotimehin, directorul executiv al UNFPA, citat de cotidianul britanic.
La randul ei, Marie Staunton, director executiv al filialei britanice Plan, a spus despre aceste fete ca sunt "cele mai uitate" dintre cele ale caror probleme nu sunt vizibile.
The Independent a reunit si o serie de marturii ale unor fete din tari ca Bangladesh, India sau Sierra Leone, casatorite la varste fragede.
Bangladesh are una dintre cele mai ridicate rate de casatorii infantile, o treime dintre fete fiind maritate inainte sa implineasca 15 ani.
In India, casatoriile infantile au o pondere de 47%, iar in Sierra Leone, de 48%. In Iran, in 2010, au fost maritate 700 de fete care aveau sub 10 ani, numarul acestora crescand cu mai mult de o treime pe an.
In Europa, tarile cu cele mai ridicate ponderi ale minorelor maritate sunt Georgia (17%) si Turcia (14%).
Sursa: Mediafax
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu