trafic

marți, 4 iunie 2013

5 iunie ZIUA MEDIULUI-"Think. Eat. Save!”



Instituită în 1972 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, Ziua Mondială a Mediului se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 5 iunie. Marcarea Zilei Mondiale a Mediului reprezintă un binevenit semnal şi un îndemn de a acţiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural, pe care avem datoria de a-l lăsa nealterat generaţiilor viitoare.  Manifestările dedicate Zilei Mondiale a Mediului se înscriu în efortul comun de transmitere către generaţiile viitoare a unui mediu curat şi sănătos, cu respectarea celor trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: economică, ecologică şi socială.                              Tema aleasă pentru anul 2013 este: "Think. Eat. Save” (Gândeşte. Mănâncă. Salvează!), dorindu-se încurajarea tuturor în sensul reducerii risipei de alimente, economiei de bani, minimizării impactului asupra mediului şi utilizării unor tehnologii curate în producţia de alimente. 

Potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite, în fiecare an, sunt irosite 1,3 miliarde de tone de alimente. Acest lucru este echivalent cu aceeaşi cantitate de alimente produsă în întreaga Africă sub-sahariană. În acelaşi timp, 1 din 7 oameni merge nemâncat, seara la culcare şi mai mult de 20.000 de copii sub varsta de 5 ani mor zilnic de foame. În timp ce planeta se luptă pentru a ne furniza suficiente resurse pentru a susţine cele 7 miliarde de oameni, o treime din producţia mondială de alimente se pierde. Dacă mâncarea este irosită, aceasta înseamnă că toate resursele utilizate în producerea acesteia sunt, de asemenea pierdute.  Producţia mondială de alimente ocupă 25% din terenurile  locuite  şi este responsabilă  pentru 70% din consumul de apă dulce, 80% din defrişări şi 30% din emisiile de gaze cu efect de seră. Prin urmare este necesar să producem şi să utilizăm acele alimente care au un impact redus asupra mediului, cum ar fi de exemplu alimentele organice care nu folosesc produse chimice în procesul de producţie. Deasemenea alegerea de a  cumpăra de la nivel local, produse autohtone, poate contribui la limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră, nemaifiind necesar transportul alimentelor în întreaga lume.Consumul durabil se referă la "a face mai mult şi mai bine, cu mai puţin" prin reducerea utilizării resurselor, reducerea degradării şi a poluării crescând în acelaşi timp calitatea vieţii pentru toţi..                   

      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu