Lumea sărbătoreşte miercuri, 4 mai, “Ziua Naţională a Inimii”, zi instituită în conformitate cu Directivele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
România deţine primul loc în Europa la incidenţa bolilor cardiovasculare, iar victimele sunt foarte tinere. Potrivit specialiştilor, în mai puţin de 15 ani, bolile cardiovasculare vor fi responsabile de decesul a 25 de milioane de oameni pe an. Statisticile privind bolile cardiovasculare sunt îngrijorătoare: în fiecare an, în lume mor 17 milioane de oameni din această cauză. Din cele 10 milioane de persoane care supravieţuiesc anual unui accident vascular cerebral, peste 5 milioane rămân cu dizabilităţi permanente.
În categoria bolilor cardiovasculare intră mai multe afecţiuni, printre care: cardiopatia ischemică, hipertensiunea arterială, tulburările de ritm, miocardita, pericardita şi endocardita. Statisticile din România sunt cu atât mai alarmante, cu cât la fiecare 10 minute se înregistrează un deces din cauza acestor afecţiuni. Din ce în ce mai mulţi români sub 45 de ani mor din cauza unor afecţiuni ale inimii, iar diabetul zaharat, care are un factor major de risc cardiovascular, afectează 5% din populaţia adultă. Specialiştii spun că “asistăm la o epidemie de diabet zaharat”.
Stresul, consumul de alcool, grăsimile, ţigările, kilogramele în exces ar trebui evitate, pe cât posibil, pentru reducerea bolilor cardiovasculare. Vitamina E, uleiul de peşte şi ceaiul verde sunt câteva metode prin care se poate preveni bolile cardiovasculare
Cum să trăiești o viață sănătoasă:
- Consumați alimente sănătoase - Consumați cel puțin 5 porți de fructe şi legume pe zi, dar evitați grasimile saturate. Feriţi-vă de alimente conservate, care conţin adesea niveluri ridicate de sare.
- Fiţi activi fizic şi luați inima - Chiar si 30 de minute de activitate fizică poate ajuta la prevenirea atacurilor de inima și accidentelor vasculare cerebral, iar activitatea dumneavoastră la locul de muncă va beneficia de asemenea.
- Spune nu fumatului - Riscul de boală coronariană va fi înjumătăţită în termen de un an de la abandonarea fumatului şi va reveni la un nivel normal a lungul timpului.
- Mențineți o greutate sanatoasa - scădere în greutate, în special împreună cu un consumul de sare mai scăzut, conduce la scăderea tensiunii arteriale. Hipertensiunea arteriala este principalul factor de risc pentru accident vascular cerebral şi un factor de risc major pentru aproximativ jumătate din toate bolile de inima și accidentul vascular cerebral.
- Cunoaşteţi valorile evaluărilor paraclinice și dimensiunile dumneavoastră - Vizitaţi un profesionist din domeniul sanitar, care vă pot măsura tensiunea arterială dvs., colesterolul şi glicemia, împreună cu raportul talie-șolduri waist-to-hip ratio şi indicele de masă corporală (IMC). Odată ce ştiţi clasa de risc cardiovascular, vă puteţi dezvolta un plan specific de acţiune pentru a îmbunătăţi sănătatea inimii.
- Limitați consumul de alcool - limitează cantitatea de bauturi alcoolice pe care le consumați. Excessive alcohol intake can cause your blood pressure to rise and your weight to increase.Consumul excesiv de alcool poate crește tensiunea arterială și greutatea dumneavoastră.
Idei despre cum să faceți locul de Muncă Sănătos:
- Insistați pe un loc de muncă fără fum Cereți interzicerea fumatului - asigurați-vă că locul de muncă este de 100% fără fum de țigară. Asigurați suportul pentru cei ce vor să se lase de fumat.
- Includeți activitatea fizică în programul dvs. de lucru - mergeți la serviciu pe bicicletă, dacă acest lucru este posibil, urcați scările, faceți mișcare în pauza de prînz sau duceți-vă pentru o plimbare în timpul pauzelor de pranz, şi încurajați pe alţii să facă acest lucru.
- Alegeţi alimente sănătoase opţiuni Cereți alimente sănătoase la cantina de la serviciu, sau căutați restaurante din apropriere care servesc mese sănătoase.
- Încurajaţi momentele fără stres - chiar dacă stresul nu a fost dovedit a fi un fapt risc direct sau pentru bolile de inima si accident vascular cerebral, stresul este legat de fumat, consum excesiv de alcool şi alimentație nesănătoasă, care sunt factori de risc pentru boli de inima.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu