Creată de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu şi sărbătorită în fiecare an pe 5 iunie, Ziua Mondială a Mediului este unul dintre principalele moduri prin care ONU stimulează conştientizarea problemelor mediului la nivel mondial şi încurajează atenţia politică şi de acţiune în acest domeniu. Anul 2012 marchează sărbătorirea a 40 de ani de la înfiinţarea Programului de Mediu al Naţiunilor Unite (UNEP). Prin Ziua Internaţională a Mediului (WED – World Environmental Day), ONU permite oamenilor nu numai de a-şi asuma responsabilitatea individuală, dar îi şi sprijină pentru a deveni promotori ai schimbării în sprijinul dezvoltării durabile şi echitabile.
Scopurile WED sunt:
- De a da o faţă umană problemelor de mediu;
- De a sprijini oamenii să devină agenţi activi de dezvoltare durabilă şi echitabilă;
- De a promova ideea conform căreia comunităţile sunt vitale pentru schimbarea atitudinii faţă de problemele de mediu;
- De a promova cooperarea prin care toate naţiunile şi popoarele se pot bucura de un viitor mai sigur şi mai prosper.
Anul acesta, WED este găzduita de Brazilia şi are o temă deosebit de interesantă şi cât se poate de actuala: Economia verde: te include şi pe tine?.
Tot în Brazilia se va desfăşura Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă (numită Rio +20), în perioada 20-22 iunie 2012. Rio +20, după cum sugerează şi numele, marchează a 20-a aniversare a Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare din 1992 şi se va concentra pe două teme: o economie verde, în contextul dezvoltării durabile şi eradicării sărăciei, precum şi cadrul instituţional pentru dezvoltarea durabilă.
Ce este Economia Verde?
UNEP defineşte economia verde ca o economie care duce la îmbunătăţirea capitalului uman şi a bunăstării sociale, în timp ce reduce în mod semnificativ riscurile de mediu şi problemele ecologice. În expresia sa cea mai simplă, o economie verde poate fi gândită ca o soluţie ce combina emisii reduse de carbon, eficienţa resurselor şi incluziunea socială.
Practic vorbind, o economie verde este una în care creşterea veniturilor şi a ocupării forţei de muncă este determinată de investiţii publice şi private care reduc emisiile de carbon şi poluarea, sporesc eficienţa energetică şi a resurselor şi previn pierderea biodiversităţii.
Cele 10 mari sectoare ale anului 2012 sunt: construcţii, pescuit, pădure, transport, apa, agricultura, energie, turism, deşeuri, manufactura şi industrie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu