trafic

joi, 27 august 2015

Universitatea Constantin Brancusi din Targu Jiu in primele 25 de Universitati din Romania



Webometrics Ranking of World's Universities
iulie 2015

       În clasamentul ce cuprinde  12000 de instituţii de învăţământ şi cercetare din lume pe primul loc se află Harvard University urmată de Massachusetts Institute of Technology şi Stanford University. Prima Uiversitate din Europa este University of Oxford (locul 14 mondial)  urmata de   University of Cambridge  ( locul 15 în clasamentul mondial)(top mondial).
În România prima universitate în acest top (Clasament Romania) este Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca (locul 785 mondial) urmata de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (locul 862 mondial)  si Universitatea din Bucuresti (locul  938 în clasamentul mondial). In primele 1000 de universităţi din lume figurează tot 3 Universitati din Romania similar cu clasamentul precedent
Conform ediției din iulie 2015 a Webometrics Ranking of World Universities , Universitatea Constantin Brancusi din Targu Jiu ocupă poziția 3781  in clasamentul mondial, în editia precedenta (ianuarie 2015) universitatea ocupa pozitia 6393. Universitatea Constantin Brancusi din Targu Jiu ocupa locul 23 intre Universitatile din Romania intrand pentru prima data intre primele 25 de Universitati din Romania, in acest clasament. In clasamentul European Universitatea Constantin Brancusi ocupa locul 1106. Daca ne referim la Universitatile din Europa Centrala si de Est Universitatea Constantin Brancusi din Targu Jiu ocupa pozitia 269 din 3179 de Universitati clasificate.
        Webometrics Ranking of World Universities este realizat pe baza continutului web generat de universitati, si de relevanta acestui continut masurat atat prin numarul de linkuri externe spre institutiile de invatamant, cat si prin numarul de citari ale lucrarilor postate pe site-urile proprii. Pentru realizarea acestui top, Cybermetrics Lab analizeaza universitati din intrega lume, clasamentul rezultat fiind publicat de doua ori pe an, in ianuarie si iulie(Top Europa Centrala si de Est).


 Criterii de performanţă ce stau la baza realizării acestui top sunt:
1. IMPACTUL sau Vizibilitatea (50 %). Calitatea conţinutului este evaluată printr-un „referendum virtual”, numărând toate link-urile externe pe care webdomain-ul Universităţii le primeşte de la părţile terţe diferite. Aceste link-uri reprezintă recunoaşterea prestigiului instituţional, performanţei academice, valorii informaţiei, precum şi a utilităţii serviciilor introduse pe paginile web, în conformitate cu criteriile a milioane de editori web din întreaga lume.
2. PREZENŢA (10 %). Numărul total de pagini web găzduite în webdomain-ul principal al universităţii, indexate de cel mai mare motor de căutare Google.
3. DESCHIDEREA (10 %). Prin acest indicator, în mod explicit este recunoscut efortul global de a înfiinţa arhive/repozitorii de cercetare instituţionale. Indicatorul ia în considerare numărul de fişiere pdf publicate pe site-urile dedicate, determinate de motorul de căutare Google.

4EXCELENŢA (30 %). Lucrările academice publicate în reviste internaţionale cu factor de impact joacă un rol foarte important în clasamentul universităţilor. Utilizarea pur şi simplu a numărului total de lucrări poate fi înşelătoare, de aceea indicatorul ia în calcul doar publicaţiile de excelenţă din perioada anilor 2010-2014, adică producţia ştiinţifică universitară din perioada indicată, care este parte a celor 10% din documentele cele mai citate în domeniile ştiinţifice respective.

marți, 23 iunie 2015

24 iunie-Sanzienele


Dragaica, Sanzienele in traditia populara
In calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscuta sub denumirea de Sanziene sau Dragaica.
Desi sunt asociate sarbatorii crestine a Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul si a Aducerii Moastelor Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, Sanzienele isi au originea intr-un stravechi cult solar. Denumirea este preluata probabil, de la Sancta Diana, zeita silvestra. Sanzienele erau considerate, inca din vremea lui Cantemir, ca reprezentari fitomorfe (Florile de Sanziene) si divinitati antropomorfe. In credinta populara, Sanzienele erau considerate a fi niste femei frumoase, niste adevarate preotese ale soarelui, divinitati nocturne ascunse prin padurile intunecate, neumblate de om.
Nu este exclus ca in vremuri indepartate populatia din munti sa se fi intalnit la momentele solstitiale (Sanzienele) sau echinoctiale pentru a savarsi ritualuri inchinate Soarelui. Megalitii din Muntii Calimani pe care s-au descoperit insemne solare (rozete, soarele antropomorfizat), pot fi marturii in acest sens.
Conform traditiei, Sanzienele plutesc in aer sau umbla pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie, canta si danseaza, impart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile casatorite, inmultesc animalele si pasarile, umplu de leac si miros florile si tamaduiesc bolile si suferintele oamenilor.
Spre deosebire de Rusalii, care sunt reprezentari fantastice aducatoare de rele, Sanzienele sunt zane bune. Dar ele pot deveni si forte daunatoare, lovindu-i pe cei pacatosi cu "lantul Sanzienelor", pot starni din senin si vijelii, pot aduce grindina, lasand campul fara de rod si florile fara de leac.
In ajunul sau in ziua de Sanziene se intalneau practici si obiceiuri de divinatie, de aflare a ursitei si a norocului in gospodarie.

In dimineata de Sanziene inainte de rasaritul soarelui oamenii strangeau buchete de Sanziene pe care le impleteau in coronite si le aruncau pe acoperisul caselor. Se considera ca omul va trai mult in cazul in care coronita ramanea pe casa sau, dimpotriva ca va muri repede, atunci cand coronita aluneca spre marginea acoperisului sau cadea de pe acoperis.
Imagini pentru sanzienele
Fetele strangeau flori de Sanziene pentru a le pune sub perna, in noaptea premergatoare sarbatoarii, in credinta ca isi vor visa ursitul. In unele zone fetele isi faceau coronite din Sanziene pe care le lasau peste noapte in gradini sau in locuri curate. Daca dimineata gaseau coronitele pline de roua, era semn sigur de maritis in vara care incepea.

Gospodarii incercau sa afle care le va fi norocul la animale, tot cu ajutorul florilor de Sanziene, in seara din ajunul sarbatorii agatau cununi de Sanziene la coltul casei orientat catre rasarit si daca, a doua zi, in coronite erau prinse par de la anumite animale, sau puf / pene de la pasari considerau ca anul va fi bun mai ales pentru acestea.
Florile culese in ziua de Sanziene prinse in coronite sau legate in forma de cruce, erau duse la biserica pentru a fi sfintite si erau pastrate, apoi, pentru diverse practici magice.

Sarbatoarea Sanzienelor care marcheaza mijlocul verii, era considerata si momentul optim pentru culegerea plantelor de leac.
Tot acum se faceau previziuni meteorologice: in functie de momentul in care rasarea Constelatia Gainusei, se determina perioada prielnica pentru semanatul graului de toamna.

Sarbatoarea Sanzienelor mai este cunoscuta in popor si sub denumirea de Amutitul Cucului. Se crede ca daca cucul inceteaza sa cante inainte de Sanziene, inseamna ca vara va fi secetoasa.
Pentru a fi sanatosi si avea spor in munca, in acest moment de inceput al secerisului, oamenii se incingeau peste sale cu tulpini de cicoare.
Pentru a fi placute feciorilor, fetele se spalau pe cap, in aceasta zi cu fiertura de iarba mare. Pentru a scapa de boli, fetele si nevestele se scaldau ritual in ape curgatoare iar pentru a se umple de fertilitate, femeile se tavaleau dezbracate in roua, dimineata, inainte de rasaritul Soarelui.
Pentru alungarea spiritelor malefice se aprindeau focuri in care se aruncau substante puternic mirositoare, se buciuma si se striga in jurul focurilor.
In unele sate din sud-vestul Bucovinei, putea fi intalnit, cu ani in urma, obiceiul "boului instrutat". In cadrul ceremonialului, masca taurina murea si renastea simbolic la acest inceput de timp calendaristic.
Pentru pomenirea mortilor se fac pomeni imbelsugate si se pun flori mirositoare pe morminte.
Imagini pentru sanzieneleImagini pentru sanzienele
De Sanziene au loc balciuri si iarmaroace. Acestea erau in trecut un bun prilej pentru intalnirea tinerilor in vederea casatoriei. Printre cele mai renumite targuri se numara cele de la Buzau, Focsani, Campulung Muscel, Buda, din judetul Vrancea, Ipatesti, judetul Olt, Pitesti, Carbunesti, judetul Olt, Giurgeni, judetul Ialomita, Brosteni, judetul Mehedinti) si, cel mai cunoscut, Targul de Fete de pe Muntele Gaina.

joi, 23 aprilie 2015

23 aprilie - Ziua Internationala a cartii

Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor, instituită din 1996 la iniţiativa UNESCO, marchează moartea, la 23 aprilie 1616, a trei mari scriitori ai lumii: William Shakespeare, Miguel de Cervantes, respectiv Inca Garcilaso de la Vega, scriitor peruan de origine spaniolă. De asemenea, 23 aprilie este ziua de naştere a multor oameni care au slujit peniţa, cum ar fi Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla şi Manuel Mejía Vallejo.
Consiliul general al UNESCO a hotărât, în 1995, decretarea Zilei Mondiale a Cărţii şi a Dreptului de Autor la 23 aprilie, pentru a marca simbolic naşterea şi moartea acestor scriitori şi totodată pentru a încuraja lectura, un fenomen în scădere dramatică. Prima Zi Mondială a Cărţii şi a Dreptului de Autor a fost marcată la 23 aprilie 1996.Imagini pentru ziua internationala a cartii
Iniţiativa instituirii acestei zile aparţine Spaniei, unde anual, la 23 aprilie, are loc Festivalul Trandafirilor, manifestare dedicată Sfântului Gheorghe (Sfântul Jordi) şi comemorării scriitorilor Miguel de Cervantes şi William Shakespeare.

Încă din Evul Mediu, în această zi fetele şi femeile primesc flori, iar bărbaţii - cărţi. Obiceiul oferirii cărţilor a fost practicat abia după 1616, anul în care au murit Miguel de Cervantes şi William Shakespeare.

Din 1996, la 23 aprilie, în aproape toate ţările lumii sunt organizate expoziţii de carte, lecturi publice şi o serie de manifestări menite să încurajeze şi să popularizeze lectura, o activitate supusă unor provocări, în condiţiile dezvoltării rapide televiziunii, internetului, jocurilor electronice şi a altor mijloace moderne de informare şi de divertisment.





joi, 12 februarie 2015

Webometrics Ranking of World's Universities: februarie 2015



Webometrics Ranking of World's Universities
februarie 2015

       În clasamentul ce cuprinde peste 23000 de instituţii de învăţământ şi cercetare din lume pe primul loc se află Harvard University urmată de Massachusetts Institute of Technology şi Stanford University. Prima universitate în Europa este University of Cambridge  ( locul 15 în clasamentul mondial) urmata de University of Oxford (locul 16 mondial)   si University College London. Clasamentul mondial este disponibil aici 
În România prima universitate în acest top este Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (locul 864 mondial) urmată de Universitatea din Bucuresti (locul 1067 în clasamentul mondial) Academia de Studii Economice (1131) si Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iasi (1251).  In primele 1000 de universităţi din lume figurează în această ediţie o singură universitate din România( Top Romania) fata de trei universități cu un an în urmă . 
Conform ediției din februarie 2015 a World Universities' Ranking on the Web, Universitatea Constantin Brancusi din Targu Jiu ocupă poziția 6393 în clasamentul mondial,  în editia precedenta (ianuarie 2014) universitatea ocupa pozitia 7917.
        Webometrics Ranking of World Universities este realizat pe baza continutului web generat de universitati, si de relevanta acestui continut masurat atat prin numarul de linkuri externe spre institutiile de invatamant, cat si prin numarul de citari ale lucrarilor postate pe site-urile proprii. Pentru realizarea acestui top, Cybermetrics Lab analizeaza peste 23000 de universitati din intrega lume, clasamentul rezultat fiind publicat de doua ori pe an, in ianuarie si iulie.

marți, 20 ianuarie 2015

21 ianuarie -Happy Hug Day

21 ianuarie, Ziua Internaţională a Îmbrăţişărilor

Ziua de 21 ianuarie se sărbătoreşte, în toată lumea, ca Ziua Internaţională a Îmbrăţişărilor (International Hug Day).
 În această zi, oricine poate îmbrăţişa orice persoană, chiar şi pe cele necunoscute
Sărbătoarea, care a fost instituită în SUA, în anul 1986, numindu-se iniţial Ziua Naţională a Îmbrăţişărilor (National Hug Day), a fost preluată de alte ţări şi s-a răspândit treptat în întreaga lume.
În această zi, oricine poate îmbrăţişa orice persoană, chiar şi pe cele necunoscute.
Nu se ştie cui i-a venit ideea acestei sărbători şi nici de ce a fost aleasă această zi, dar, pentru că s-a manifestat mai întâi în mediul studenţesc, se consideră că autorii şi iniţiatorii ei sunt studenţii.
În această zi, băieţii şi fetele îşi permiteau să se îmbrăţişeze fără motiv şi fără aluzii ascunse, făcând un schimb sincer de căldură sufletească.
 Îmbrăţişările reflectă starea emoţională sau natura relaţiei existente între persoane
Îmbrăţişările, mai mult decât o formă de salut sau o modalitate de interacţiune socială, sunt manifestări de afecţiune, expresie a căldurii sufleteşti, a unei relaţii de prietenie.
Îmbrăţişările pot fi superficiale sau profunde, reflectând starea emoţională sau natura relaţiei existente între persoanele care efectuează acest gest.
În funcţie de gradul de intensitate al sentimentelor pe care doreşte să-l exprime, o îmbrăţişare poate fi puternică sau fragilă, egoistă sau generoasă, neutră sau sinceră, poate fi un balsam pentru sufletele rănite sau expresia de fericire pentru persoanele care iubesc.
 Îmbrăţişarea este gestul care exprimă cea mai variată şi mai bogată gamă de sentimente
Îmbrăţişarea este gestul care exprimă cea mai variată şi mai bogată gamă de sentimente.
Ea poate exprima dorinţa, disperarea, iubirea, pasiunea, apropierea, nevoia de protecţie, tandreţea sau suferinţa.
Şi dacă sentimentele sunt diversificate, felul îmbrăţişărilor diferă şi el. Îmbrăţişările intime ale îndrăgostiţilor un vor fi niciodată identice cu cele ale prietenilor, îmbrăţişările de întâmpinare nu vor fi la fel cu cele de despărţire, îmbrăţişările senzuale, de tip erotic, se vor distinge întotdeauna de cele formale, oficiale.
Indiferent de circumstanţe, de starea afectivă, de persoana care execută acest gest, de sentimentele care sunt transmise, îmbrăţişările sunt unice şi constituie o excelentă modalitate de substituire a cuvintelor.