trafic

duminică, 30 iunie 2013

Invitatie: Conferinţa naţională de lansare a laboratorului de întreprindere simulată-UCB 1 iulie 2913

INVITAŢIE 

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu  vă invită luni, 01.07.2013 – ora 11:00, la conferinţa naţională de lansare a laboratorului de întreprindere simulată din cadrul U.C.B. Târgu-Jiu. La eveniment vor participa tutori, studenţi, agenţi economici, reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Naţionale şi ai celorlalţi parteneri din proiect. 
Proiectul „Întreprindere simulată pentru tehnici de lucru în cadrul companiilor tehnologice” este derulat de Ministerul Educaţiei Naţionale, în calitate de beneficiar, împreună cu partenerii regionali Universitatea Politehnica din Timişoara, Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, Universitatea Politehnica din Bucureşti, Novensys Corporation şi Gold Agama Consulting. 
Obiectivului general al proiectului este creşterea adaptabilităţii şi a gradului de ocupare pentru viitorii absolvenţi de studii universitare pe piaţa muncii, în contextul societăţii bazate pe cunoaştere. 
 „Întreprindere simulată pentru tehnici de lucru în cadrul companiilor tehnologice” se înscrie pe axa prioritară 2 – “Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, în Domeniul major de intervenţie 2.1 – „Tranziţia de la şcoală la viaţa activă”.


AGENDA 
 11:00 – 11:10 – Bun Venit şi Mesajul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, Rector, 
Prof.univ.dr. Moise Bojincă
 11:10 – 11:20 – Prezentarea proiectului „Întreprindere simulată pentru tehnici de lucru în cadrul 
companiilor tehnologice”, Laura Chira - Responsabil monitorizare proiect Ministerul Educaţiei 
Naţionale 
 11:20 – 11:30 – Prezentarea activităţii U.C.B. Târgu-Jiu în cadrul proiectului „Întreprindere simulată
pentru tehnici de lucru în cadrul companiilor tehnologice”, Prof. univ. dr. ing. Ghimisi Stefan - 
Responsabil monitorizare proiect U.C.B. Târgu-Jiu 
 11:30 – 11:40 – Prezentarea activităţii de tip întreprindere simulată a Universităţii Politehnica din 
Bucureşti – reprezentant Universitatea Politehnica Bucureşti 
 11:40 – 11:50 – Prezentarea activităţii de tip întreprindere simulată a Universităţii Politehnica din 
Timişoara - reprezentant Universitatea Politehnica Timişoara 
 11:50 – 12:00 - Prezentarea soluţiilor IT, Dragoş Jianu – Novensys Corporation 
 12:00 – 12:10 – Sesiune de discuţii

joi, 27 iunie 2013

1 iulie 2013 UCB-Lansare laborator Inteprindere Simulata


Lansarea laboratoarelor de întreprindere simulată  pentru pregătirea studenţilor pentru piaţa muncii

 
Târgu Jiu, 01 iulie 2013 - Ministerul Educaţiei Naţionale şi Universitatea Constantin Brâncuşi vor lansa luni, 01 iulie 2013, laboratorul de întreprindere simulată din cadrul Universității Constantin Brâncuși din Târgu Jiu, parte a unui proiect cofinanţat din Fondul Social European. Beneficiar este Ministerul Educatiei Naţionale, iar parteneri sunt Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea Constantin Brancuşi din Târgu Jiu, Universitatea Politehnica din Bucureşti, Novensys Corporation şi Gold Agama Consulting.

Laboratoarele de întreprindere simulată au ca scop îndeplinirea obiectivului general al proiectului "Întreprindere simulată pentru tehnici de lucru în cadrul companiilor tehnologice”, şi anume creşterea adaptabilităţii şi a gradului de ocupare pentru viitorii absolvenţi de studii universitare pe piaţa muncii, în contextul societăţii bazate pe cunoaştere

            Evenimentul va avea loc în incinta Universităţii Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu, Calea Eroilor nr.30 sala 016 pe data de 01.07.2013, orele 11:00.

            „Întreprindere simulată pentru tehnici de lucru în cadrul companiilor tehnologice” se înscrie pe axa prioritară 2 – “Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, în Domeniul major de intervenţie 2.1 – „Tranziţia de la şcoală la viaţa activă”

joi, 20 iunie 2013

Dragaica sau Sanzienele



Dragaica, Sanzienele in traditia populara
In calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscuta sub denumirea de Sanziene sau Dragaica.
Desi sunt asociate sarbatorii crestine a Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul si a Aducerii Moastelor Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, Sanzienele isi au originea intr-un stravechi cult solar. Denumirea este preluata probabil, de la Sancta Diana, zeita silvestra. Sanzienele erau considerate, inca din vremea lui Cantemir, ca reprezentari fitomorfe (Florile de Sanziene) si divinitati antropomorfe. In credinta populara, Sanzienele erau considerate a fi niste femei frumoase, niste adevarate preotese ale soarelui, divinitati nocturne ascunse prin padurile intunecate, neumblate de om.
Nu este exclus ca in vremuri indepartate populatia din munti sa se fi intalnit la momentele solstitiale (Sanzienele) sau echinoctiale pentru a savarsi ritualuri inchinate Soarelui. Megalitii din Muntii Calimani pe care s-au descoperit insemne solare (rozete, soarele antropomorfizat), pot fi marturii in acest sens.
Conform traditiei, Sanzienele plutesc in aer sau umbla pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie, canta si danseaza, impart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile casatorite, inmultesc animalele si pasarile, umplu de leac si miros florile si tamaduiesc bolile si suferintele oamenilor.
Spre deosebire de Rusalii, care sunt reprezentari fantastice aducatoare de rele, Sanzienele sunt zane bune. Dar ele pot deveni si forte daunatoare, lovindu-i pe cei pacatosi cu "lantul Sanzienelor", pot starni din senin si vijelii, pot aduce grindina, lasand campul fara de rod si florile fara de leac.
In ajunul sau in ziua de Sanziene se intalneau practici si obiceiuri de divinatie, de aflare a ursitei si a norocului in gospodarie.

In dimineata de Sanziene inainte de rasaritul soarelui oamenii strangeau buchete de Sanziene pe care le impleteau in coronite si le aruncau pe acoperisul caselor. Se considera ca omul va trai mult in cazul in care coronita ramanea pe casa sau, dimpotriva ca va muri repede, atunci cand coronita aluneca spre marginea acoperisului sau cadea de pe acoperis.
Fetele strangeau flori de Sanziene pentru a le pune sub perna, in noaptea premergatoare sarbatoarii, in credinta ca isi vor visa ursitul. In unele zone fetele isi faceau coronite din Sanziene pe care le lasau peste noapte in gradini sau in locuri curate. Daca dimineata gaseau coronitele pline de roua, era semn sigur de maritis in vara care incepea.

Gospodarii incercau sa afle care le va fi norocul la animale, tot cu ajutorul florilor de Sanziene, in seara din ajunul sarbatorii agatau cununi de Sanziene la coltul casei orientat catre rasarit si daca, a doua zi, in coronite erau prinse par de la anumite animale, sau puf / pene de la pasari considerau ca anul va fi bun mai ales pentru acestea.
Florile culese in ziua de Sanziene prinse in coronite sau legate in forma de cruce, erau duse la biserica pentru a fi sfintite si erau pastrate, apoi, pentru diverse practici magice.

Sarbatoarea Sanzienelor care marcheaza mijlocul verii, era considerata si momentul optim pentru culegerea plantelor de leac.
Tot acum se faceau previziuni meteorologice: in functie de momentul in care rasarea Constelatia Gainusei, se determina perioada prielnica pentru semanatul graului de toamna.

Sarbatoarea Sanzienelor mai este cunoscuta in popor si sub denumirea de Amutitul Cucului. Se crede ca daca cucul inceteaza sa cante inainte de Sanziene, inseamna ca vara va fi secetoasa.
Pentru a fi sanatosi si avea spor in munca, in acest moment de inceput al secerisului, oamenii se incingeau peste sale cu tulpini de cicoare.
Pentru a fi placute feciorilor, fetele se spalau pe cap, in aceasta zi cu fiertura de iarba mare. Pentru a scapa de boli, fetele si nevestele se scaldau ritual in ape curgatoare iar pentru a se umple de fertilitate, femeile se tavaleau dezbracate in roua, dimineata, inainte de rasaritul Soarelui.
Pentru alungarea spiritelor malefice se aprindeau focuri in care se aruncau substante puternic mirositoare, se buciuma si se striga in jurul focurilor.
In unele sate din sud-vestul Bucovinei, putea fi intalnit, cu ani in urma, obiceiul "boului instrutat". In cadrul ceremonialului, masca taurina murea si renastea simbolic la acest inceput de timp calendaristic.
Pentru pomenirea mortilor se fac pomeni imbelsugate si se pun flori mirositoare pe morminte.

De Sanziene au loc balciuri si iarmaroace. Acestea erau in trecut un bun prilej pentru intalnirea tinerilor in vederea casatoriei. Printre cele mai renumite targuri se numara cele de la Buzau, Focsani, Campulung Muscel, Buda, din judetul Vrancea, Ipatesti, judetul Olt, Pitesti, Carbunesti, judetul Olt, Giurgeni, judetul Ialomita, Brosteni, judetul Mehedinti) si, cel mai cunoscut, Targul de Fete de pe Muntele Gaina.

miercuri, 19 iunie 2013

19 iunie-Centre Economice-Decernare Certificate Absolvire


Centre Economice-Decernare Certificate Absolvire
Marti 19.06.2013 ora 16 la Facultatea de Stiinte Economice și Gestiunea Afacerilor, a avut loc decernarea certificatelor de finalizare a activitatii desfășurate în Centrul Economic creat la Universitatea Constantin Brancusi din Târgu Jiu, pentru urmatoarele serii de formare

Multumim tuturor experților implicați în proiect.
Felicitări pentru toți studenții perticipanți la stagii de practică.
 















 

vineri, 14 iunie 2013

24 iunie Ziua Universala a IEI

Cum sărbătorim Ziua Universală a Iei
Ne îmbrăcăm în IE sau cămaşa tradiţională românească albă, ne fotografiem şi încărcăm pozele pe pagina de facebook. Cea mai reprezentativă imagine o punem ca fotografie de profil, specificând locul prin butonul de locaţie, care există la fiecare imagine. Această fotografie trebuie postată apoi pe pagina de facebook La blouse roumaine -https://www.facebook.com/LaBlouseRoumaine10 -, unde va exista o aplicaţie prin care se vor putea vizualiza toate pozele de pe mapamond, îmbrăcând pentru o zi planeta în ie.
Pregătirile pentru ZIUA UNIVERSALĂ A IEI încep la apusul soarelui pe 23 iunie, pentru ca, potrivit tradiţiei româneşti atunci începe şi noaptea magică de Sânziene. Odată cu Ziua Universală a Iei vom sărbători şi Sânzienele, un bun prilej pentru a promova o minunată tradiţie românească în lume.

sâmbătă, 8 iunie 2013

14 iunie - Ziua Mondiala a Donatorului de Sange

 

             În fiecare an la data de 14 iunie se celebrează în întreaga lume Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.
                                        ” Donează sînge – dăruiește viață”
             Această zi a fost înfiinţată în urma succesului de care s-a bucurat Ziua Mondială a Sănătăţii din anul 2000, ce a avut ca temă importanţa donării de sânge şi s-a desfăşurat sub sloganul “Sângele salvează vieţi”. Evenimentul din 14 iunie nu are ca scop înlocuirea altor evenimente precum zilele naţionale de donare de sânge.
             Această zi a fost aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru a recompensa activitatea imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930 pentru descoperirea grupelor de sânge ABO. Născut acum 140 de ani, pe 14 iunie, datorită lui, transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri de rutină medicală.
             Cu toate că scopul acestei zile este de a creşte gradul de conştientizare asupra importanţei donării de sânge şi de a încuraja cât mai mulţi oameni să doneze, obiectivul zilei este nu neapărat de a atrage un număr mare de donatori în acea zi, cât de a-i sărbători pe cei care donează sânge în mod voluntar, fără vreo recompensă, decât aceea că au ajutat la salvarea a milioane de vieţi.
             OMS oferă în această zi o ocazie unică de a reaminti lumii despre milioanele de oameni care îşi donează sângele pentru a ajuta bolnavii să supravieţuiască. În acelaşi timp, aduce în atenţia noastră necesitatea de a dispune de sânge şi produse de sânge sigure pentru transfuzii şi atrage atenţia asupra contribuţiei esenţiale a donatorilor benevoli pe care o aduc sistemelor naţionale de sănătate.
            Peste tot în lume este din ce în ce mai multă nevoie de sânge, transfuzia fiind o componentă vitală în asistenţa medicală, de aceea este esenţial să responsabilizăm populaţia pe tema donării de sânge. În orice moment, cel puţin o persoană are nevoie de sânge pentru a putea supravieţui. Această persoană poţi fi tu, copilul tău, partenerul tău, părinţii tăi, prietenul tău sau un necunoscut. Viaţa fiecăruia dintre noi poate depinde la un moment dat de generozitatea semenilor. Milioane de oameni de pe cuprinsul globului donează sânge în scop altruist pentru a ajuta la salvarea vieţilor sau pentru a îmbunătăţi sănătatea altor oameni. Această zi încurajează cât mai mulţi oameni pentru a deveni donatori de sânge voluntari şi subliniază importanţa donării regulate pentru a preveni eventualele crize în stocarea de sânge. Este nevoie de o donare regulată de sânge deoarece acesta poate fi stocat doar pentru o perioadă de timp limitată. Diferitele componente ale sângelui pot fi folosite în perioade cuprinse între 5 zile şi câţiva ani (trombocitele pot fi folosite în maxim 5 zile de la donare, plasma poate fi utilizată pe parcursul unui an, globulele roşii pot fi păstrate la rece pentru maxim 42 de zile). Din cauză că sângele este perisabil, este nevoie de donări în fiecare zi pentru a dispune de sânge oricând şi oriunde este nevoie.
            Această zi sensibilizează opinia publică despre necesitatea donării regulate de sânge pentru evitarea lipsei lui în spitale, în special în ţările în curs de dezvoltare în care cantitatea de sânge disponibilă este foarte limitată. În acelaşi timp subliniază şi eforturile depuse de sistemele de sănătate şi de către decidenţii acestora, peste tot în lume, pentru ca populaţia să poată beneficia de transfuzii de sânge sigure.
             În prezent, , în 57 de state din lume donarea de sânge este în totalitate benevolă, faţă de anul 2002 când erau numai 39 de state. Cu toate acestea, majoritatea populaţiei de pe glob nu are acces la sânge. În fiecare an se donează peste 80 de milioane de unităţi de sânge, însă doar 38% dintre acestea se colectează în ţările în curs de dezvoltare, precum România, ţări în care trăieşte 82% din populaţia lumii. Mai mult, în multe ţări pacientul depinde de sângele donat de familie sau prieteni.
        Din păcate, în România, există un număr mic de donatori raportat la cei din celelalte ţări ale U.E. numai 1,7% dintre români donează sânge, sub jumătate din cât este necesar. Totuşi, în ultimii ani s-a observat o uşoară creştere a numărului donărilor de sânge, fapt explicat, poate, prin mai buna informare şi mediatizare care s-a realizat cu ocazia campaniilor desfăşurate de-a lungul anilor. Chiar dacă mai persistă anumite mituri şi prejudecăţi legate de donarea de sânge, să ne gândim că atunci când avem nevoie de sânge pentru a ne continua viaţa, acestea nu mai contează.
           De ce este necesară donarea de sânge ?
             Sângele este un produs care nu poate fi înlocuit de nici o altă substanţă, nu poate fi cumpărat, nu poate fi produs şi nu poate fi obţinut decât prin bunăvoinţa celui de lângă noi.
             Cine are nevoie de transfuzii de sânge?
-         femeile cu complicaţii ale sarcinii : avort, sarcină extrauterină, hemoragii declanşate înainte, pe parcursul sau după naştere
-         copiii cu anemie severă, adesea determinată de malnutriţie sau malarie
-         persoanele cu traumatisme severe datorate unor accidente
-         bolnavii de cancer
-         persoanele care sunt supuse unor intervenţii chirurgicale
-         bolnavii suferinzi de talasemie (boală hematologică cu transmitere genetică în care organismul produce prea puţină hemoglobină) şi hemofilie (boală hematologică cu transmitere genetică care apare prin moştenirea unor factori de coagulare anormali)
Poţi dona sânge dacă îndeplineşti următoarele condiţii :
- vârsta cuprinsă între 18-62 de ani
- greutatea corporală minimă de 50 de kg
- tensiunea arterială – să fie peste 110/60 mmHg. Dacă eşti hipertensiv, chiar se recomandă donarea (cu condiţia ca valorile tensiunii arteriale să nu depăşescă 200/100 mmHg), ca mijloc de scădere a tesiunii arteriale şi implicit scăderea riscului de apariţie a complicaţiilor.
- nu ai consumat alcool sau masă bogată în grăsimi cu 72 de ore înainte de a dona
- nu ai avut în ultimul timp intervenţii chirurgicale sau pierderi de sânge
- au trecut minim 60 de zile de la ultima donare
- nu ai avut boli ca : hepatită, tbc, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de piele, boli de inimă sau nu ai afecţiuni acute care să necesite tratament cu antibiotice
- nu eşti gravidă, nu eşti lehuză (nu poţi dona sânge timp de 18 luni după naştere) sau nu eşti în perioada menstruală
- nu ai o profesie ce te expune potenţial la anumite afecţiuni specifice (mulgători, îngrijitori de animale, măturători etc.) sau o profesie ce presupune un consum nervos intens (şoferi, piloţi, operatori utilaje grele etc.)
- nu ai stări emoţionale exagerate, teamă persistentă faţă de actul donării sau stare de oboseală (toate acestea determină o tulburare a circulaţiei sângelui după donare cu posibilitatea apariţiei leşinului)
             Care sunt beneficiile donării voluntare şi regulate de sânge ?
Pentru donator :
-         îmbunătăţirea stării de sănătate şi încurajarea unui stil de viaţă sănătos
-         creşte stima de sine
-         devine un model pentru ceilalţi putându-i motiva şi pe alţii să doneze
-         se bucură de o verificare periodică a stării de sănătate (examen medical şi analize de laborator)
-         beneficiază de recunoaştere din partea societăţii
Pentru pacient :
-         salvarea vieţii sau îmbunătăţirea stării de sănătate
-         acces echitabil la sânge sigur înclusiv în situaţiile de urgenţă şi dezastre
-         reduce riscul complicaţiilor imunologice
-         scade presiunea asupra familiei pacientului de a găsi donatori
-         susţine spiritul de generozitate putând deveni la rândul său un viitor potenţial donator
Pentru serviciile medicale :
-         sunt capabile să asigure cantitatea şi accesibilitatea la sânge şi produse de sânge, facând astfel faţă tuturor cererilor
-         creează încredere în ceea ce priveşte siguranţa sângelui şi a produselor de sânge (sângele este testat neputându-se transmite HIV sau alte boli infecţioase, utilizarea instrumentarului steril şi de unică folosinţă pentru fiecare donare, rezultatele testelor sunt confidenţiale, presupune un atent control al calităţii sângelui privind – testările, procesarea, etichetarea şi stocarea)
-         elimină riscul apariţiei şocului posttransfuzional, transfuziile de sânge realizându-se respectând cu stricteţe anumite reguli privind compatibilitatea dintre sângele donatorului şi cel al primitorului.
Pentru comunitate :
-         asigură necesarul de sânge, inclusiv în situaţii de urgenţă şi dezastre
-         promovează un stil de viaţă sănătos
-         menţine viu spiritul de întrajutorare la nivelul comunităţii respective
-         încurajează voluntarismul şi implicare activă a comunităţii
-         încurajează dezvoltarea parteneriatelor la nivelul comunităţii
-         creşte calitatea vieţii şi îmbunătăţeşte calitatea imaginii comunităţii
            Sângele este cel mai preţios dar pe care cineva poate să-l ofere altei persoane, este darul vieţii. Donarea voluntară, neremunerată reprezintă un dar ce nu poate fi evaluat în bani, valoarea vieţii oricăruia dintre noi fiind incomensurabilă. Încercăm să trasnsmitem tuturor ideea că donarea este un act simplu şi sigur, că este nevoie de toate grupele de sânge şi adresăm rugămintea celor ce pot dona să rămână donatori fideli, iar celor care din anumite motive nu pot dona, să ne sprijine încercând să-i convingă pe alţii. Dacă reuşeşti să convingi 2 oameni să doneze, deja ai ajutat mai mult decât ai fi putut de unul singur.

marți, 4 iunie 2013

Ziua Învăţătorului -5 iunie

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, şi cei doi lideri ai sindicatelor din învăţământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ), respectiv Marius Nistor (Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”), au convenit în cadrul şedinţei Comisiei Paritare din MEN, ca activităţile de Ziua Învăţătorului să se desfăşoare conform planificărilor existente la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ preuniversitar, potrivit ftr.ro.
Precizăm că, potrivit Legii nr. 289 din 29 octombrie 2007, această manifestare festivă educaţională, cu caracter naţional, apolitic şi cultural, se organizează anual, în data de 5 Iunie. În aceeaşi şedinţă s-a decis ca, începând cu anul şcolar 2013-2014, datele de 5 Octombrie (Ziua Mondială a Educaţiei) şi 5 Iunie (Ziua Învăţătorului) să fie introduse şi marcate distinct în structura anului şcolar 2013/2014.

5 iunie ZIUA MEDIULUI-"Think. Eat. Save!”



Instituită în 1972 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, Ziua Mondială a Mediului se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 5 iunie. Marcarea Zilei Mondiale a Mediului reprezintă un binevenit semnal şi un îndemn de a acţiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural, pe care avem datoria de a-l lăsa nealterat generaţiilor viitoare.  Manifestările dedicate Zilei Mondiale a Mediului se înscriu în efortul comun de transmitere către generaţiile viitoare a unui mediu curat şi sănătos, cu respectarea celor trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: economică, ecologică şi socială.                              Tema aleasă pentru anul 2013 este: "Think. Eat. Save” (Gândeşte. Mănâncă. Salvează!), dorindu-se încurajarea tuturor în sensul reducerii risipei de alimente, economiei de bani, minimizării impactului asupra mediului şi utilizării unor tehnologii curate în producţia de alimente. 

Potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite, în fiecare an, sunt irosite 1,3 miliarde de tone de alimente. Acest lucru este echivalent cu aceeaşi cantitate de alimente produsă în întreaga Africă sub-sahariană. În acelaşi timp, 1 din 7 oameni merge nemâncat, seara la culcare şi mai mult de 20.000 de copii sub varsta de 5 ani mor zilnic de foame. În timp ce planeta se luptă pentru a ne furniza suficiente resurse pentru a susţine cele 7 miliarde de oameni, o treime din producţia mondială de alimente se pierde. Dacă mâncarea este irosită, aceasta înseamnă că toate resursele utilizate în producerea acesteia sunt, de asemenea pierdute.  Producţia mondială de alimente ocupă 25% din terenurile  locuite  şi este responsabilă  pentru 70% din consumul de apă dulce, 80% din defrişări şi 30% din emisiile de gaze cu efect de seră. Prin urmare este necesar să producem şi să utilizăm acele alimente care au un impact redus asupra mediului, cum ar fi de exemplu alimentele organice care nu folosesc produse chimice în procesul de producţie. Deasemenea alegerea de a  cumpăra de la nivel local, produse autohtone, poate contribui la limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră, nemaifiind necesar transportul alimentelor în întreaga lume.Consumul durabil se referă la "a face mai mult şi mai bine, cu mai puţin" prin reducerea utilizării resurselor, reducerea degradării şi a poluării crescând în acelaşi timp calitatea vieţii pentru toţi..