trafic

duminică, 24 iunie 2012

Sanzienele


Dragaica sau Sanzienele

In ziua de 24 iunie a fiecarui an bisericesc, Biserica Ortodoxa face pomenirea NasteriiSfantului Ioan Botezatorul, cunoscuta in popor si cu denumirea de Dragaica sau Sanziene.

Biserica Ortodoxa serbeaza de obicei ziua mortii sfintilor, ca ziua lor de nastere. Numai Maica Domnului si Sfantul Ioan Botezatorul fac exceptie de la aceasta regula; ei au privilegiul de a li se sarbatori atat zamislirea (23 septembrie, 9 decembrie) si nasterea (8 septembrie, 24 iunie), cat si alte evenimente din viata lor (ca Bunavestire, Aflarea capului Sfantului Ioan Botezatorul).
Sarbatoarea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul are un temei biblic, pentru ca evenimentul amintit este consemnat de Sfantul Evanghelist Luca cu amanunte in Evanghelia Sa. Nasterea aceasta a avut loc cu sase luni inainte de cea a Domnului lisus Hristos. Sarbatoarea apare atestata documentar in secolele IV-V, cand se fixeaza definitiv si data Craciunului.
Sarbatoarea Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, la 24 iunie, se pare ca a fost instituita dupa unii cercetatori, spre a inlocui sarbatorile pagane, cu caracter agricol sau naturist, din epoca solstitiului de vara (22-23 iunie).
Dragaica, Sanzienele in traditia populara
In calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscuta sub denumirea de Sanziene sau Dragaica.
Desi sunt asociate sarbatorii crestine a Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul si a Aducerii Moastelor Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, Sanzienele isi au originea intr-un stravechi cult solar. Denumirea este preluata probabil, de la Sancta Diana, zeita silvestra. Sanzienele erau considerate, inca din vremea lui Cantemir, ca reprezentari fitomorfe (Florile de Sanziene) si divinitati antropomorfe. In credinta populara, Sanzienele erau considerate a fi niste femei frumoase, niste adevarate preotese ale soarelui, divinitati nocturne ascunse prin padurile intunecate, neumblate de om.
Nu este exclus ca in vremuri indepartate populatia din munti sa se fi intalnit la momentele solstitiale (Sanzienele) sau echinoctiale pentru a savarsi ritualuri inchinate Soarelui. Megalitii din Muntii Calimani pe care s-au descoperit insemne solare (rozete, soarele antropomorfizat), pot fi marturii in acest sens.
Conform traditiei, Sanzienele plutesc in aer sau umbla pe pamant in noaptea de 23 spre 24 iunie, canta si danseaza, impart rod holdelor, umplu de fecunditate femeile casatorite, inmultesc animalele si pasarile, umplu de leac si miros florile si tamaduiesc bolile si suferintele oamenilor.
Spre deosebire de Rusalii, care sunt reprezentari fantastice aducatoare de rele, Sanzienele sunt zane bune. Dar ele pot deveni si forte daunatoare, lovindu-i pe cei pacatosi cu "lantul Sanzienelor", pot starni din senin si vijelii, pot aduce grindina, lasand campul fara de rod si florile fara de leac.
In ajunul sau in ziua de Sanziene se intalneau practici si obiceiuri de divinatie, de aflare a ursitei si a norocului in gospodarie.

In dimineata de Sanziene inainte de rasaritul soarelui oamenii strangeau buchete de Sanziene pe care le impleteau in coronite si le aruncau pe acoperisul caselor. Se considera ca omul va trai mult in cazul in care coronita ramanea pe casa sau, dimpotriva ca va muri repede, atunci cand coronita aluneca spre marginea acoperisului sau cadea de pe acoperis.
Fetele strangeau flori de Sanziene pentru a le pune sub perna, in noaptea premergatoare sarbatoarii, in credinta ca isi vor visa ursitul. In unele zone fetele isi faceau coronite din Sanziene pe care le lasau peste noapte in gradini sau in locuri curate. Daca dimineata gaseau coronitele pline de roua, era semn sigur de maritis in vara care incepea.

Gospodarii incercau sa afle care le va fi norocul la animale, tot cu ajutorul florilor de Sanziene, in seara din ajunul sarbatorii agatau cununi de Sanziene la coltul casei orientat catre rasarit si daca, a doua zi, in coronite erau prinse par de la anumite animale, sau puf / pene de la pasari considerau ca anul va fi bun mai ales pentru acestea.
Florile culese in ziua de Sanziene prinse in coronite sau legate in forma de cruce, erau duse la biserica pentru a fi sfintite si erau pastrate, apoi, pentru diverse practici magice.

Sarbatoarea Sanzienelor care marcheaza mijlocul verii, era considerata si momentul optim pentru culegerea plantelor de leac.
Tot acum se faceau previziuni meteorologice: in functie de momentul in care rasarea Constelatia Gainusei, se determina perioada prielnica pentru semanatul graului de toamna.

Sarbatoarea Sanzienelor mai este cunoscuta in popor si sub denumirea de Amutitul Cucului. Se crede ca daca cucul inceteaza sa cante inainte de Sanziene, inseamna ca vara va fi secetoasa.
Pentru a fi sanatosi si avea spor in munca, in acest moment de inceput al secerisului, oamenii se incingeau peste sale cu tulpini de cicoare.
Pentru a fi placute feciorilor, fetele se spalau pe cap, in aceasta zi cu fiertura de iarba mare. Pentru a scapa de boli, fetele si nevestele se scaldau ritual in ape curgatoare iar pentru a se umple de fertilitate, femeile se tavaleau dezbracate in roua, dimineata, inainte de rasaritul Soarelui.
Pentru alungarea spiritelor malefice se aprindeau focuri in care se aruncau substante puternic mirositoare, se buciuma si se striga in jurul focurilor.
In unele sate din sud-vestul Bucovinei, putea fi intalnit, cu ani in urma, obiceiul "boului instrutat". In cadrul ceremonialului, masca taurina murea si renastea simbolic la acest inceput de timp calendaristic.
Pentru pomenirea mortilor se fac pomeni imbelsugate si se pun flori mirositoare pe morminte.

De Sanziene au loc balciuri si iarmaroace. Acestea erau in trecut un bun prilej pentru intalnirea tinerilor in vederea casatoriei. Printre cele mai renumite targuri se numara cele de la Buzau, Focsani, Campulung Muscel, Buda, din judetul Vrancea, Ipatesti, judetul Olt, Pitesti, Carbunesti, judetul Olt, Giurgeni, judetul Ialomita, Brosteni, judetul Mehedinti) si, cel mai cunoscut, Targul de Fete de pe Muntele Gaina.
Sub aspect religios, in ziua de 24 iunie, in Bucovina se sarbatoreste cu mare fast Aducerea moastelor Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava. Acum, ca si alta data, in aceasta zi se aduna mii de pelerini pentru a participa la ceremonia scoaterii moastelor Sfantului Ioan.
In aceasta zi facem si pomenirea Sfantului Niceta de Remesiana.
Sursa: CrestinOrtodox.ro

marți, 5 iunie 2012

Ziua mediului -5 iunie

Creată de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu şi sărbătorită în fiecare an pe 5 iunie, Ziua Mondială a Mediului este unul dintre principalele moduri prin care ONU stimulează conştientizarea problemelor mediului la nivel mondial şi încurajează atenţia politică şi de acţiune în acest domeniu. Anul 2012 marchează sărbătorirea a 40 de ani de la înfiinţarea Programului de Mediu al Naţiunilor Unite (UNEP). Prin Ziua Internaţională a Mediului (WED – World Environmental Day), ONU permite oamenilor nu numai de a-şi asuma responsabilitatea individuală, dar îi şi sprijină pentru a deveni promotori ai schimbării în sprijinul dezvoltării durabile şi echitabile.
Scopurile WED sunt:
-  De a da o faţă umană problemelor de mediu;
-  De a sprijini oamenii să devină agenţi activi de dezvoltare durabilă şi echitabilă;
- De a promova ideea conform căreia comunităţile sunt vitale pentru schimbarea atitudinii faţă de problemele de mediu;
- De a promova cooperarea prin care toate naţiunile şi popoarele se pot bucura de un viitor mai sigur şi mai prosper.
Anul acesta, WED este găzduita de Brazilia şi are o temă deosebit de interesantă şi cât se poate de actuala: Economia verde: te include şi pe tine?.
Tot în Brazilia se va desfăşura Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă (numită Rio +20), în perioada 20-22 iunie 2012. Rio +20, după cum sugerează şi numele, marchează a 20-a aniversare a Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Mediu şi Dezvoltare din 1992 şi se va concentra pe două teme: o economie verde, în contextul dezvoltării durabile şi eradicării sărăciei, precum şi cadrul instituţional pentru dezvoltarea durabilă.
Ce este Economia Verde?
UNEP defineşte economia verde ca o economie care duce la îmbunătăţirea capitalului uman şi a bunăstării  sociale, în timp ce reduce în mod semnificativ riscurile de mediu şi  problemele ecologice. În expresia sa cea mai simplă, o economie verde poate fi gândită ca o soluţie ce combina emisii reduse de carbon, eficienţa resurselor şi incluziunea socială.
Practic vorbind, o economie verde este una în care creşterea veniturilor şi a ocupării forţei de muncă este determinată de investiţii publice şi private care reduc emisiile de carbon şi poluarea, sporesc eficienţa energetică şi a resurselor şi previn pierderea biodiversităţii.
Cele 10 mari sectoare ale anului 2012 sunt: construcţii, pescuit, pădure, transport, apa, agricultura, energie, turism, deşeuri, manufactura şi industrie

Ziua invatatorului


Mesajul secretarului de stat Stelian Victor Fedorca de Ziua Învatatorului (5 iunie)

Dragi dascali,


Astazi este o zi speciala, o zi în care celebram întregul personal didactic din sistemul de învatamânt, o zi în care marcam importanta rolului pe care fiecare dintre dvs. îl are în construirea unei educatii reale, care sa ofere României forta umana competenta si competitiva.Nu ne putem imagina nici macar pentru o clipa modul în care ar arata scoala fara dvs., oamenii care aduceti echilibrul si cunoasterea în sufletul fiecaruia dintre elevii nostri. Pentru acest lucru si pentru faptul ca faceti posibila copiilor explorarea unor lumi diverse si bogate, chiar si în cele mai grele momente, uitând de multe ori de propriile nevoi, în numele ministerului si al meu personal, va multumesc si va urez o zi frumoasa!

Cu deosebit respect,
Stelian Victor FEDORCA,
Secretar de stat pentru învatamântul preuniversitar